Termenul advertorial este un cuvant compus format din cuvintele englezesti „reclama” si „editorial”. Prin urmare, este un amestec de continut publicitar plus o contributie editoriala. Marele avantaj al acestui tip de masura de marketing este ca cititorul nu reuseste adesea sa recunoasca continutul drept publicitate si, prin urmare, il considera la fel de credibil ca un continut editorial similar. Atunci cand este folosit in mod corespunzator, un advertorial poate ajuta la transformarea companiei prezentate in expert sau lider de opinie pe un anumit subiect.

Cand pregatesc reclame si masuri de marketing similare, agentii de publicitate se confrunta adesea cu o problema fundamentala: potentialii clienti nu considera continutul ca fiind deosebit de credibil. Acest lucru nu este deloc surprinzator, avand in vedere ca publicitatea serveste la prezentarea produselor prezentate in cea mai favorabila lumina posibila pentru a spori interesul si atractia pe care o vor avea pentru potentialii cumparatori. Cu toate acestea, digitalizarea in continua crestere a societatii a dus la o dezvoltare care a dus la o noua forma de publicitate: advertoriale.

Ca un format nou, rapid si continuu actualizabil, internetul a continuat sa submineze si sa inlocuiasca rolul editorial al ziarelor si revistelor tot mai clasice. In cautarea de noi surse de venit, unor editori le-a venit ideea de a vinde spatiu publicitar ca o completare a anumitor contributii editoriale. Publicitatea ar fi foarte asemanatoare cu contributiile, facand astfel dificil pentru cititor sa spuna ce este continutul editorial si ce este pur marketing.

Acest concept a avut un succes deosebit in SUA, unde cerintele pentru separarea continutului editorial si publicitar sunt putin mai slabe decat alte tari.

Marele avantaj al acestor advertoriale este ca acestea sunt de obicei foarte serioase, ceea ce avantajeaza in mod firesc credibilitatea continutului. Cu toate acestea, advertorialele nu trebuie sa fie neaparat o incercare de a „insela” cititorul, asa cum se sustine adesea. O contributie editoriala poate fi adeseori adusa in scopuri de publicitate si marketing, fara a fi vreodata unilaterala sau sa contina informatii incorecte. Daca o companie prezinta unul dintre produsele sale intr-un advertorial si evidentiaza avantajele produsului prin utilizarea datelor de sprijin dintr-un studiu, atunci este intr-o pozitie buna pentru a convinge cititorii. Cu toate acestea, exista si cealalta extrema – in care reclamele sunt deghizate inteligent ca si continut editorial si incearca sa dea impresia ca subiectul articolului este tratat obiectiv.

Instrumente de promovare foarte eficiente

Dupa cum s-a indicat deja, aceste advertoriale utilizate in marketingul online pot fi un instrument foarte eficient. Online, granita dintre continutul neutru, editorial si publicitar este flexibila, astfel incat o reclama este un mod foarte eficient de a construi o marca sau un produs. Intrucat cititorii sunt, in general, mai dispusi sa considere informatiile dintr-un advertorial ca fiind credibile, ei interiorizeaza continutul si conecteaza acele caracteristici dezirabile cu acel brand sau produs intr-o masura mult mai mare decat ar fi inclinati sa faca atunci cand vizioneaza publicitate rivala.

In plus, reclamele publicitare pot fi utilizate ca parte a marketingului de gherila Aici, reclama plaseaza un subiect in centrul atentiei publice si este apoi preluat de alte medii. Cu toate acestea, ar trebui utilizate si masuri suplimentare de marketing pentru a sustine conceptul, deoarece este dificil sa se influenteze perceptia publica numai prin intermediul reclamelor – chiar daca acestea sunt frecvent schimbate pentru a-si masca originile.

Utilizate corect, aceste advertoriale pot fi un instrument de marketing foarte eficient. Ele pot avea adesea un impact semnificativ – in special pe internet, unde distinctia dintre continut neutru, editorial si publicitar este adesea dificil de evaluat. Cu toate acestea, acest lucru inseamna, de asemenea, ca aceasta forma de marketing trebuie utilizata cu prudenta. Pe de o parte, reclamele publicitare pot duce la probleme juridice cu unele consecinte neplacute; pe de alta parte, problema acceptabilitatii morale ramane. La urma urmei, scopul publicitatii si al marketingului ar trebui sa fie convingerea potentialilor cumparatori cu privire la meritele unui produs sau brand. Nu ar trebui sa fie vorba despre a insela sau a minti clientii.